Convent de Sant Francesc by David Closes

Review of:

Reviewed by:
Rating:
5 Stars
On August 20, 2012
Last modified:August 20, 2012

Summary:

Architects: David Closes

Location: Santpedor, Spain

Project Year: 2011

Project Area: 950.0 sqm

Photographs: Jordi Surroca

 

Catalan architect David Closes designed a restoration of the Sant Francesc convent in Spain, which includes a contemporary exterior stairway in distinct contrast to the historical stone structure. The renovation of the building has been developed with the goal of differentiating the new elements constructed from the original architecture elements of this historical church. The amazing architecture design tried to make a link between past and present, between medieval and contemporary design, with a strong contrast and in the same make the past and present fit and look god together.

 


 

It is amazing how you can add glass and steel to an old structure and still keep a great feeling and not alter the convent’s soul and greatness. One of the goals of this restoration project was to add light to the convent, and that worked out just great. Thanks to the sinking roof and crumbling ceiling, the interior of the church, which originally received little natural light, is now illuminated. The project has maintained the dimensions of the church interior space and, also, the unusual entries of natural light produced by partial roof collapses. Rather than reconstructing the church, the intervention has just consolidated the old structure. Usually the architectural projects that try to add new elements to old structures have to be approached with great care, because of the chances of ruining the historical structure, but this project managed to be an exemplary achievement. More images and information at the architect’s site here.

Add your comment